Archive for januari, 2008

Inred med prylar…

Idag kom vår nya espressomaskin…
Den gör inte bara underbar espresso, den är otroligt snygg också & gör sig väldigt bra i ett kök!

Så om du är en kaffeälskare som jag så skrapa ihop några tusen och införskaffa en espressomaskin så blir ditt liv ännu lite bättre!

Vår är en Isomac viper och kostade 2500 ca, vilket var billigt eftersom den vissa ställen kostade över 3000, det lönar sig att söka efter det billigaste!

image18

Dagens Lätta

Har du en eller flera trista lampor som bara ligger & samlar damm?

Såhär gjorde jag med mina och se så himla fint det blev, nu passar de i mitt indiska sovrum!

Mina lampor är i plåt så jag började med att slipa ner färger på dem så den blev matt.
Sedan målade jag med vanlig hobbyguldfärg, två lager.

Före

Efter

Pimp my bathroom!

Badrummet är ett ställe i ditt hem som är lätt som en plätt att göra om!
Särskillt om man som jag (återigen) har väldigt neutrala färger (tack uaf hm) jaja, så är det iallafall.

Om jag bara byter ut matta & draperi så har jag ett sprillan nyinrett badrum…

här kommer lite roliga tips på prylar som pimpar ditt badrum, alla från bluebox.se

(klicka på bilderna för få mer info om produkten)

            

Inredning med doft av Indien.

Jag tycker det är roligt att ha lite tema på sin inredning, dock inte i varje rum. I vårt sovrum har vi indiskt tema. Som ni tidigare läst så är dock alla väggar i vår lägenhet väldigt vita (o vi får inte måla om) så, då får man flasha till det med hjälp av andra saker tex härliga tyger och färgglada tavlor.

Här kommer lite fakta om vad man ska tänka på om man vill inreda indiskt

De fem elementen
Här följer de fem elementen enligt konstruktions- och dekorationskonsten Vastu Shastra och dess betydelse i indisk inredning.

Rymd är väldigt viktigt för indierna eftersom västerländska självklarheter, som privata rum, inte är lika uppenbart här. Speciellt i storstäderna är hemmen små och ligger tätt inpå varandra, vilket gör illusionen av utrymme desto viktigare.

Jorden måste tillbes innan ett husbygge kan starta. Jordnära färger och mönster används dagligen i möblemang och tyg.

Eld symboliseras av färgerna röd, orange och guld och solen som symbol används runt om i hela Indien som motiv till olika saker.

Vatten hyllas, vare sig det kommer från havet eller den lilla vattentappen.

Luft betonas som en väldigt viktig ingrediens i ett välbalanserat hem. Enligt de gamla texterna bör varje hem ha god cirkulation av frisk luft för att dess inneboende skall må bra.

Indien är ett land som fullkomligt sprudlar av spänning! Förutom kastmärken och nya kryddor kan man här finna en stor källa av inspiration för sin inredning. Den indiska stilen kryddas av livliga färgkombinationer och nya fräscha idéer. Indierna själva är väldigt stolta över sina hem och anser att det är en plats för vila, för både kropp och själ. Det finns lite olika varianter av den indiska inredningsstilen som återfinns i landets olika regioner.

Till skillnad från västerländsk tradition, där vi känner igen de fyra elementen luft, vatten, jord och eld har Indien ytterligare ett element, nämligen rymd. Detta ligger invävt i människors sätt att tänka och influerar givetvis deras sätt att inreda.


 


Insidan av ett Indiskt hem

De flesta indier skiljer inte mellan matsal och vardagsrum, utan avnjuter sin måltid i vardagsrummet, ofta på golvnivå i ett möblemang kallat baithak. Här sitter man på en tjock madrass med dekorativa kuddar i olika mönster som ryggstöd. En samling av fotografier, vaser, lådor och statyer kan man ofta hitta på låga, fyrkantiga träpallar som kallas chowkies och piris. Chowkies används även som sittplats eller fotstöd.

Något du kanske inte visste är att i Indien är gungstolar och soffor en stor del av kulturen! Enligt folksägnarna gungar gudarna och gudinnorna i dessa uppsatta soffor och de unga jungfruarna väntar på sina älskare här. Gungorna används även i ritualer.

Pelare i vardagsrummet är ett inslag man kan se lite här och var i Indien och förutom att stötta arkitekturen blir de en del av rummets skönhet. Ibland målar man små motiv, blommor och fåglar exempelvis, på det mörka träet.


Dekoration

Indiska hem består ofta av små grupperingar av dekorationsföremål. En pall med en samling fotografier och andra prydnadssaker kan stå för sig själv i ett hörn till exempel. Små statyer, vackra glasskålar, blommor, dekorativa kuddar och antika porslinsföremål är exempel på dekorationer som förekommer i hemmen. Populära motiv på dekorationer och utsmyckningar, som är särskilt viktiga i det indiska sättet, är bland annat lotusblomman, som står för skönhet, helighet, gudomlighet och lösgörande från negativa ting som girighet, avundsjuka och hat. Olika former av kärleksmotiv är också populära och kommer från en gammal Hinduisk tro där ett kärlekspar, mithuana, representerar unionen mellan man och gud. På väggarna är det vanligt att man, förutom traditionella tavlor, hänger upp mattor och andra textilier som prydnad.


Underhållning

Musik är en självklar del av livet för alla indier och de har en högt uppsatt respekt för olika typer av musikinstrument. En sitar, tanpura eller några tablas har sitt eget lilla hörn i vardagsrummet, där de står i sin ensamhet tills efter middagen, då de kan plockas fram för underhållning. Spel är även det något som indierna uppskattar, och då främst kortspel.

Färger

Den Indiska färgpaletten är lika bred som den är spännande! Populära färger som används är havsblå, olika beiga toner, pistagegrön, rosa, mangogul och rött. Användningen är ofta symbolisk. Färgen röd är Kamas färg, den indiska guden av kärlek och passion och inbjuder till romantik. Gul är en reflektion över solljus (och även intelligens enligt vissa) och är vanlig i de södra delarna av Indien.

(http://www.inredningsportalen.se/inredningsstilar/indisk/)

Såklart så hittar du härliga inredningsdetaljer på Indiska men även på tex tradera eller ebay kan du hitta guldkorn som sätter den sista avgörande touchen på ditt rum!

IKEA, long time no seen

Nu är det ju så himla fiffigt att jag bara bor en kortis från Ikea, kan iförsig vara lite farligt också men hursomhelst så var det ändå ett tag sedan jag var där så snart är det dags för en trip!

Nu när jag längtar efter våren ska mitt matrum få en touch av rosa till det bruna temat, Därför ska jag på ikea införskaffa lite accesoarer bestående av bl.a. följande :


Rosa ljuslyktor 5 st 25 kr


 Ursöta rosa flytljus 10-pack 25 kr


Skål till flytljusen 89 kr


En av mina favoritväxter "Spiralis" 35 kr

Blir säkert att man plockar på sig lite annat smått & gott också! so IKEA here i come.

Pimpa din vägg!

Du kanske precis som jag bor i en lägenhet som du inte riktigt har fria händer att göra vad du vill med?!
Det jag kommer att göra inom kort är att piffa upp min alldeles för vita vägg med en väggdekor!

Till min enorma glädje så har jag på www.mellmine.se/shop/catalog hittat en sida som säljer dessa inom mina budgetkrav

För min del lutar det just nu åt en ganska enkel dekor bestående av ett antal delar av en gren med löv, detta gör då att du själv bestämmer hur just din gren ska se ut! Isn’t it fabulous?

Delarna är dessutom helt färdiga att sätta upp så man behöver inte mixtra med kniven och saxen på egen hand, det tycker jag iallafall känns otroligt rogivande! Bladen och grendelarna sitter på ark och det finns 17 st delar i olika former och vill dekorera en större yta än vad detta räcker till, vad gör man då? Jo, man köper bara fler paket helt enkelt, svårare än så är det inte att få ett shysst alternativ till en fondvägg!

Jag kommer även att införskaffa en dekos till min ovanligt tråkiga hallgarderob, där tänker jag vara lite mer utsvävande eftersom jag inte har så mycket annan inredning att ta hänsyn till just där, så till den funderar jag antingen på en med persikogrenar med blommor, en guldig snirkeldekor eller härliga callor!

& tro nu för allt i världen inte att detta är det enda som finns att klicka hem på www.mellmine.se  
där kan du hitta massor av roliga saker, om än lite onödiga men vad är egentligen nödvändigt mer än mat och vatten? Precis, end of discussion.

          

                                      225 kr                           275 kr                               245 kr                         275 kr

Återkommer snart igen med nya tips för att göra ditt hem till DITT hem!

Välkomna!

Hej alla!

Jag heter Ida & detta är min nya inredningsblogg.

image1

Välkomna!